Universets begyndelse - Høg, Erik; Laursen, Peter; Samsing, Johan (KVANT, 2012)
Denne artikel tager læseren med tilbage til universets første øjeblikke og bygger bro mellem kosmologisk teori og observation. Forfatterne gennemgår Big Bang-modellen med fokus på de fysiske processer, der har formet universets udvikling – fra inflationsfasen til dannelsen af de første strukturer. Der gives en klar og stringent forklaring på, hvordan små kvantefluktuationer kunne vokse til galakser gennem gravitationel instabilitet. Artiklen balancerer mellem det konceptuelle og det kvantitative og giver læseren en fornemmelse af, hvordan moderne kosmologi er en præcisionsvidenskab. Samtidig diskuteres observationelle tests, herunder baggrundsstråling og galaksefordelinger. Det er en tekst, der både inspirerer og skærper forståelsen af universets mest fundamentale spørgsmål.