Astrometri fra antikken til i dag - Høg, Erik (KVANT, 2011)
Astrometri – målingen af stjerners positioner og bevægelser – er en af astronomiens ældste discipliner. I denne artikel fortæller Erik Høg historien om, hvordan præcise målinger af himmellegemer har udviklet sig gennem mere end to årtusinder. Fra de første observationer i antikken til moderne satellitmissioner beskrives de teknologiske fremskridt, der gradvist har forbedret nøjagtigheden af astronomiske målinger. Særlig vægt lægges på Hipparcos-satellitten, hvis data revolutionerede vores viden om stjerners afstande og egenbevægelser. Artiklen ser også frem mod ESA-missionen Gaia, der forventes at levere et endnu større kvantespring i præcision. Med Gaia vil astronomer kunne kortlægge Mælkevejens struktur og dynamik med hidtil uset detaljeringsgrad. Artiklen er både en historisk gennemgang og en introduktion til fremtidens astrometriske forskning.