Vand og livsbetingelser på Mars - Hvidberg, Christine S. (KVANT, 2011)
Kan der have eksisteret liv på Mars? Christine S. Hvidberg analyserer i denne artikel de fysiske og klimatiske forhold på Mars med særligt fokus på vandets rolle. Geologiske spor tyder på, at Mars tidligere havde betydelige mængder flydende vand på overfladen, hvilket er en afgørende forudsætning for liv, som vi kender det. Artiklen gennemgår observationer fra satellitter og planetmissioner, der afslører spor efter gamle flodsystemer og mineraler dannet i vandige miljøer. Samtidig diskuteres Mars’ klimahistorie og hvordan ændringer i atmosfære og temperatur kan have påvirket planetens habitabilitet. Artiklen viser, hvordan planetfysik, glaciologi og klimamodeller tilsammen kan bidrage til at forstå Mars’ udvikling. Den illustrerer også, hvorfor Mars fortsat er et af de mest lovende steder i solsystemet i jagten på spor efter tidligere liv.