Kosmisk stråling - Hannestad, Steen (KVANT, 2007)
Steen Hannestad giver en præcis og opdateret gennemgang af mysteriet om de mest energirige partikler i universet – kosmiske stråler med energier over 10²⁰ eV. Artiklen fører læseren fra supernovarester i Mælkevejen til ekstragalaktiske kilder og diskuterer den længe omtalte GZK-grænse. Med udgangspunkt i de nyeste resultater fra Pierre Auger Observatoriet vises, hvordan ankomstretningerne for de mest energirige partikler nu kan kobles til aktive galakser som Centaurus A. Dermed tegner der sig et billede af kosmiske acceleratorer, der langt overgår menneskeskabte anlæg. Artiklen balancerer astrofysik og partikelfysik og giver et solidt overblik over et felt, hvor observation og fundamental teori mødes i det ekstreme energiregime.