Kan Jordens klima ses på Månen? - Thejll, Peter; Gleisner, Hans (KVANT, 2007)
Kan man måle Jordens klima ved at kigge på Månen? Thejll og Gleisner præsenterer en elegant og fysisk raffineret metode til at bestemme Jordens albedo ved hjælp af jordskinnet – det svage lys på Månens mørke side, som skyldes sollys reflekteret fra Jorden. Artiklen gennemgår strålingsbalancen og viser, hvordan selv små ændringer i albedo (omkring 1 %) kan medføre temperaturændringer på størrelsesordenen 0,5 K. Dermed bliver præcise albedomålinger klimarelevante. Forfatterne diskuterer usikkerheder i satellitmålinger og foreslår et nyt teleskopdesign udviklet i samarbejde med Lunds Observatorium, hvor systematiske fejl minimeres ved simultan observation af Månens lyse og mørke side. Metoden kan potentielt levere stabile, langtidsrobuste data, som kan bidrage til forståelsen af skydækkets rolle og klimafeedbacks. Artiklen demonstrerer smukt samspillet mellem astrofysik, instrumentering og klimavidenskab.Kan man måle Jordens klima ved at kigge på Månen? Thejll og Gleisner præsenterer en elegant og fysisk raffineret metode til at bestemme Jordens albedo ved hjælp af jordskinnet – det svage lys på Månens mørke side, som skyldes sollys reflekteret fra Jorden. Artiklen gennemgår strålingsbalancen og viser, hvordan selv små ændringer i albedo (omkring 1 %) kan medføre temperaturændringer på størrelsesordenen 0,5 K. Dermed bliver præcise albedomålinger klimarelevante. Forfatterne diskuterer usikkerheder i satellitmålinger og foreslår et nyt teleskopdesign udviklet i samarbejde med Lunds Observatorium, hvor systematiske fejl minimeres ved simultan observation af Månens lyse og mørke side. Metoden kan potentielt levere stabile, langtidsrobuste data, som kan bidrage til forståelsen af skydækkets rolle og klimafeedbacks. Artiklen demonstrerer smukt samspillet mellem astrofysik, instrumentering og klimavidenskab.