Ørsted og enhederne: De fysiske enheder for elektricitet og magnetisme er opkaldt efter fremtrædende fysikere i 1800-tallet. I første omgang blev H.C. Ørsted glemt eller overset. Det ville danske fysikere og ingeniører ændre i begyndelsen af 1900-tallet. - Ramskov, Jens (KVANT, 2020)
Hvorfor fik Ørsted ikke sin egen SI-enhed på linje med Volt, Ampere og Ohm? Jens Ramskov opruller en fascinerende og til tider næsten dramatisk historie om måleenheder, nationale ambitioner og videnskabelig diplomati. Gennem snørklede konferencer og tekniske forviklinger lykkedes det danske fysikere og ingeniører at få enheden “oersted” indført – netop som hele målesystemet skiftede retning. En tankevækkende fortælling om hvordan ære, enhedssystemer og historie hænger sammen – og et must for alle, der interesserer sig for fysikkens kulturelle bagland.