Generel relativitetsteori: forbindelsen til Ørsted - Damgaard, Poul Henrik (KVANT, 2020)
Hvad har H.C. Ørsteds opdagelse med Einsteins rumtid at gøre? I denne dybt fascinerende artikel trækker Damgaard tråde mellem elektromagnetismens spæde begyndelse og nutidens forståelse af tyngdekraftens natur. Med udgangspunkt i Ørsteds eksperimenter og Einsteins søgen efter en forenet teori præsenteres en historisk og teoretisk rejse gennem fysikkens mest banebrydende opdagelser. Artiklen kaster nyt lys over, hvordan moderne teorier som Yang-Mills og kvantefeltteori peger i retning af en dybere sammenhæng mellem naturens kræfter – og hvorfor denne søgen stadig er levende i dag. Et must-read for alle med interesse for relativitet og fysikkens filosofi.