Den første udforskning af elektromagnetismen: Ørsted og Ampère - Jacobsen, Anja Skaar (KVANT, 2019)
Anja Skaar Jacobsen sammenligner i denne artikel H. C. Ørsted og André-Marie Ampère som eksperimentatorer og teoribyggere i elektromagnetismens første fase. Ørsted fremstilles som den, der ud fra en naturfilosofisk idé om naturens enhed opdager det roterende magnetiske fænomen omkring lederen, mens Ampère hurtigt omformer feltet til en matematisk elektrodynamik baseret på strømme og kraftlove. Artiklen viser meget præcist, at de to ikke blot havde forskellige teorier, men også forskellige opfattelser af, hvad en god fysisk forklaring er: anskuelig kraftlære hos Ørsted, matematisk generalisering hos Ampère. Dermed bliver historien ikke bare en triumffortælling, men en analyse af, hvordan fysik skabes i spændingsfeltet mellem eksperiment, begrebsapparat og teoretisk formalisme. Teksten kobler denne historiske strid direkte til senere udviklinger hos Faraday og Maxwell.