Den undvigende neutrino - Schistad, Bernhard Lind (KVANT, 2019)
Bernhard Lind Schistad skriver med stor faglig spændvidde om en partikel, der igen og igen har tvunget fysikken til at udvide sit verdensbillede. Artiklen begynder med neutrinoens ekstreme skyhed og dens særlige mangel på højre/venstre symmetri, men folder sig hurtigt ud til en større fortælling om flere neutrinogenerationer, svag vekselvirkning og det historiske solneutrinoproblem. Herfra bygges der elegant videre til neutrinooscillationer og den afgørende konsekvens, at neutrinoer må have masse, selv om standardmodellen i sin oprindelige form ikke gav plads til det. Artiklen standser ikke ved det etablerede, men fører også læseren ind i diskussioner om sterile neutrinoer og majorana-neutrinoer. Det gør teksten til en både pædagogisk og intellektuelt udfordrende introduktion til nogle af de mest åbne spørgsmål i moderne partikelfysik.