NICER har målt en neutronstjernes diameter - Heiselberg, Henning (KVANT, 2020)
Efter hundrede års gætterier har vi nu tal på størrelsen af et af universets mærkeligste objekter: neutronstjernen. Med NASAs NICER-teleskop på ISS har forskere for første gang målt diameteren til ca. 25 kilometer – og derved åbnet døren til ny forståelse af supertæt kernestof. Heiselberg tager os med til neutronstjernens indre, hvor kerner smuldrer, kvarker måske flyder frit, og pasta-lignende strukturer opstår. Med baggrund i både astrofysik og kernefysik bliver artiklen en rejse ind i stjernestøvet, vi selv er dannet af – og en stærk demonstration af, hvordan teoretiske forudsigelser kan bekræftes med observation.