Jagten på antityngdekraft og forklaringen på vores eksistens - Granum, Peter (KVANT, 2020)
Hvorfor eksisterer vi overhovedet – og hvorfor blev hele universet ikke bare til lys? Det spørgsmål driver forskerne bag ALPHA-eksperimentet på CERN, hvor Peter Granum og kolleger forsøger at forstå antimateriens egenskaber. Artiklen tager os med på jagt efter spor af asymmetri mellem stof og antistof – for ifølge Standardmodellen burde de være spejlbilleder. Alligevel blev vores univers ikke udslettet kort efter Big Bang. Granum beskriver medrivende, hvordan forskerne fanger antibrint i en “badekarsfælde” af superledende magneter og studerer det med laserlys, ned til 12 decimalers nøjagtighed. Resultaterne er forbløffende: antibrint og brint er (næsten) identiske. Så hvorfor dominerer stof? Kan det være tyngdekraften, der opfører sig anderledes for antistof? Eksperimenterne fortsætter, og måske får vi snart svar.