Kompleks dynamik i cellesignalering - Heltberg, Mathias (KVANT, 2026)
Vidste du, at dine celler danser? Ikke bogstaveligt – men mange proteiner svinger rytmisk i koncentration med millisekund-præcision, som var de med i et biokemisk orkester. I denne fascinerende artikel åbnes døren til den usynlige verden af cellesignalering, hvor matematik møder biologi. Du får en introduktion til begreber som Arnold-tunger og kaosdynamik, og lærer hvordan cellen bruger rytmer og selv kaos til at skabe orden. Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan kroppen koordinerer millioner af signaler, så er det her din invitation til at kigge ind bag kulissen.