Einstein og kvantemekanikken - Hedegaard, Per (KVANT, 2021)
Einstein var ikke kun manden bag relativitetsteorien – han var også en af kvantemekanikkens første arkitekter. Per Hedegaard tager os med på en oplysende rejse fra Plancks sorte legeme-stråling til Einsteins revolutionerende idé om lyskvantet og den fotoelektriske effekt. Gennem en detaljeret og tilgængelig forklaring får vi forståelsen af, hvordan Einstein med skarp intuition og statistisk fysik banede vejen for kvantebegrebet. Artiklen viser, hvordan han hele vejen fra 1905 til 1925 stod i centrum for kvanteteoriens udvikling – og endda forudsagde fænomener som Bose-Einstein-kondensatet. Denne artikel er en sand perle for fysikentusiaster, der vil forstå, hvordan kvanteverdenens grundbegreber blev til – og hvorfor selv Einstein ikke kunne forliges med deres fulde implikationer.