Mikrocontainere til oral levering af vacciner - Carlsen, Philip Hassing Ronøe; Kjeldsen, Rolf Bech; Christfort, Juliane Fjelrad (KVANT, 2021)
Forestil dig en fremtid, hvor vacciner ikke gives med nål, men som en pille! Denne artikel tager os med ind i biofysikkens frontlinje, hvor forskere udvikler mikrocontainere, der kan beskytte og målrette vacciner til kroppens immunaktive områder – selv efter passage gennem mavesyren og enzymerne i fordøjelsessystemet. Vi bliver præsenteret for både de teknologiske udfordringer og den avancerede fysik bag design og materialevalg. Det er en fortælling om, hvordan geometri, materialekemi og biologi forenes for at revolutionere medicinadministration. Artiklen er et stærkt eksempel på, hvordan fysik spiller en rolle i livsvigtige anvendelser – og viser vejen for fremtidens vaccineteknologi.