Magnetiske monopoler i spin ice - Schistad, Bernhard Lind (KVANT, 2022)
Monopolen – fysikkens enhjørning – findes måske alligevel... bare ikke som vi troede. I denne dragende artikel viser Bernhard Lind Schistad, hvordan eksotiske materialer kaldet "spin ice" opfører sig, som om de indeholder magnetiske monopoler. Ved at vende spintilstande i bestemte krystalstrukturer kan man inducere magnetiske ladninger, der bevæger sig som strømme – uden at overtræde Maxwells love. Med avanceret eksperimentelt udstyr som SQUID-detektorer er det nu muligt at måle støjen fra disse 'monopoler', og vi står måske over for en ny teknologi: magnetronics. En velskrevet introduktion til et kvanteeksperimentelt grænseland, hvor partikelmytologi møder solid fysik.