Kilonovaen og oprindelsen af guld - Seising, Jonatan (KVANT, 2018)
Hvordan opstår de tungeste grundstoffer i universet? Artiklen giver et dybdegående indblik i kilonovaer – ekstreme kosmiske begivenheder, hvor neutronstjerner kolliderer og skaber betingelser for r-process nukleosyntese. Med udgangspunkt i nyere observationer, herunder koblingen til gravitationsbølger, udfoldes den astrofysiske mekanisme bag dannelsen af guld og andre tunge elementer. Artiklen formår at koble kernefysik, relativitetsteori og observationsastronomi i en sammenhængende fortælling, der demonstrerer moderne fysiks tværfaglige natur. For læseren bliver det tydeligt, hvordan makroskopiske kosmiske hændelser er direkte ansvarlige for mikroskopiske atomkerner. Samtidig illustrerer artiklen, hvordan nye målemetoder revolutionerer vores forståelse af universets kemiske evolution.