Kulstof-14 datering af stenalderens keramik - Philippsen, Bente (KVANT, 2008)
Med udgangspunkt i AMS-baseret ^14C-datering analyseres den såkaldte hårdtvandseffekt i dateringer af madskorper på keramik. Artiklen demonstrerer, hvordan ferskvandsressourcer kan give systematiske aldersforskydninger i forhold til terrestriske prøver. Gennem konkrete data fra stenalderlokaliteter vises forskellen mellem fiskerester og andre organiske materialer. Den fysikalske baggrund for isotopforhold, halveringstid og kalibrering behandles præcist og pædagogisk. Artiklen er et fremragende eksempel på anvendt kernefysik i tværfaglig sammenhæng.