Hvorfor er det vigtigt at studere Solsystemets oprindelse? - Haack, Henning (KVANT, 2017)
Dette indledende essay fungerer som en intellektuel rammesætning for hele temanummeret og argumenterer overbevisende for, hvorfor studiet af Solsystemets oprindelse er fundamentalt for moderne fysik og geovidenskab. Artiklen forbinder kosmologiske initialbetingelser med de konkrete fysiske processer, der fører til dannelsen af planeter, asteroider og meteoritter. Haack demonstrerer, hvordan studiet af primitive materialer i Solsystemet giver adgang til de tidligste termodynamiske og kemiske tilstande i protoplanetariske skiver. Der lægges særlig vægt på, hvordan isotopsammensætninger og mineralogi fungerer som “fossile” signaturer af tidlige processer. Artiklen motiverer læseren til at se meteoritter ikke blot som sten, men som eksperimentelle datapunkter i en kosmisk laboratorieopsætning.