Den selvforsynende gadelampe – når gadelamperne producerer deres egen energi - Behrensdorff Poulsen, Peter (KVANT, 2026)
Artiklen beskriver udviklingen af selvforsynende gadelamper, hvor LED-belysning kombineres med solceller, små vindturbiner, batteri og styringselektronik. Udgangspunktet er, at vejbelysning udgør en målbar del af Danmarks elforbrug, og at kabelfri løsninger kan være økonomisk attraktive dér, hvor kabellægning er dyr eller upraktisk. Artiklen gennemgår test af eksisterende hybridmaster, udfordringer med vinterdrift, bygningsskygge, lav vindhøst og mangelfulde komponentdata samt udviklingen af simuleringsværktøjer til at modellere energiudbytte i konkrete byrum. Arbejdet leder frem til konceptet “CopenHybrid”, en danskudviklet sol- og vinddrevet LED-gadelampe til lokalveje.