Hawkingstråling og Unruhstråling – Kvantemekanikken møder den generelle relativitetsteori - Schistad, Bernhard Lind (KVANT, 2023)
Kan sorte huller udsende stråling? Og kan en accelererende observatør se vakuum som varmt? Svaret er ja – takket være Hawking og Unruh. I denne imponerende og velskrevne artikel får du en dybdegående indføring i de fænomener, hvor kvantemekanik og relativitetsteori kolliderer – og skaber paradokser og ny indsigt. Schistad forklarer, hvordan informationstab opstår, hvad sorte hullers entropi er, og hvordan Unruhstråling måske allerede er målt i eksperimenter med positroner i krystaller. Det er tungt stof gjort let at læse – og fyldt med pointer, der rykker ved din forståelse af virkeligheden.