Universets sorte spejle - Sneppen, Albert (KVANT, 2024)
Med et poetisk sprog og skarpt fokus trækker Albert Sneppen paralleller mellem sorte huller og spejle, der ikke blot skjuler, men også afspejler universets fundamentale strukturer. Artiklen er en tankevækkende refleksion over, hvordan sorte huller – engang anset som astronomiske kuriositeter – i dag spiller en nøglerolle i teoretisk fysik: fra kvantegravitation til informationsteori og holografiske principper. Sneppen diskuterer, hvordan sorte huller fremviser den ultimative entropi, og hvordan deres rand – begivenhedshorisonten – udgør en slags fysisk skærm, hvorpå kvanteinformation kan kodificeres. Med et blik både indad og udad stiller artiklen spørgsmålet: hvad siger sorte huller om vores forståelse af rum, tid og virkelighedens struktur? En kort, men dybtvirkende tekst, der med få sider åbner til nogle af de største uløste problemer i fysikken.