Inhomogen kosmologi: universet tænkt forfra - Heinesen, Asta; Koksbang, Sofie Marie (KVANT, 2024)
Er ΛCDM-modellen i krise? Heinesen og Koksbang tager livtag med en af de mest presserende problemstillinger i moderne kosmologi: voksende observationelle uoverensstemmelser i standardmodellen, bl.a. Hubble-tensionen og tegn på anisotropi. De præsenterer den inhomogene kosmologi som en alternativ ramme, hvor man går tilbage til Einsteins ligninger – men opgiver hans 100 år gamle antagelse om homogenitet. Ved at tage rumtidens strukturer alvorligt og regne effekten af kosmisk tilbagevirkning igennem, åbnes mulighed for at forklare accelerationen uden mørk energi. Artiklen er både teoretisk og empirisk stærk, med fokus på hvordan fremtidige observationer af rødforskydningsdrift kan blive et afgørende bevis for eller imod inhomogen kosmologi. En modig og dybt reflekteret artikel, der udfordrer standardfortællingen og viser, hvor åbent feltet faktisk er.