Ole Rømer, Gian Cassini og lysets tøven - Pedersen, Kurt Møller (KVANT, 2010)
Denne artikel fører læseren tilbage til Paris i 1670’erne, hvor astronomerne på det nye observatorium diskuterer et mærkeligt problem i observationerne af Jupiters måner. Kurt Møller Pedersen beskriver levende det videnskabelige miljø omkring Ole Rømer, Jean Picard og Gian Domenico Cassini, og hvordan systematiske observationer af månen Io førte til erkendelsen af, at lyset ikke bevæger sig uendeligt hurtigt. Artiklen giver et fascinerende indblik i, hvordan præcise astronomiske målinger kunne bruges til at bestemme længdeforskelle på Jorden og dermed forbedre navigation og kortlægning. Samtidig diskuteres den historiske debat om, hvem der egentlig først fremsatte ideen om lysets endelige hastighed, og hvordan Cassinis skepsis påvirkede fortolkningen af resultaterne. Artiklen illustrerer smukt, hvordan observation, teori og videnskabelig uenighed sammen driver erkendelsen fremad. Den er både en fortælling om et af fysikkens klassiske gennembrud og en refleksion over videnskabens kollektive karakter.