Exoplaneter fundet med Kepler og CoRoT - Kjeldsen, Hans (KVANT, 2010)
Opdagelsen af planeter omkring andre stjerner er et af de mest dynamiske felter i moderne astronomi. Hans Kjeldsen forklarer i denne artikel, hvordan transitmetoden gør det muligt at opdage og karakterisere exoplaneter. Når en planet passerer foran sin moderstjerne, dæmpes stjernens lys en smule, og denne lille variation kan måles af rumteleskoper som Kepler og CoRoT. Artiklen viser, hvordan tidsserier af lysmålinger kan bruges til at bestemme planetens omløbsperiode, radius og i kombination med radialhastighedsmålinger også dens masse. Dermed kan man udlede både densitet og overfladetemperatur – afgørende parametre for at forstå planetens natur. Kjeldsen præsenterer også originale satellitdata, som læsere og studerende kan analysere selv. Artiklen giver således et indblik i, hvordan moderne astronomi kombinerer observationer, databehandling og klassisk mekanik til at udforske nye planetsystemer.