Vera C. Rubinobservatoriets store studie af rum og tid - Gall, Christa (KVANT, 2024)
LSST – Legacy Survey of Space and Time – er ikke bare endnu et survey, men et paradigmeskift i observationel kosmologi. Christa Gall gennemgår i detaljer det teknologiske og videnskabelige grundlag for det kommende Rubinobservatorium, der med sit 8,4 m teleskop og 3,2 gigapixel kamera vil registrere ~20 mia. galakser over 10 år. Artiklen forklarer både det optiske design (med et unikt tre-spejlsystem), filterstrategi (ugrizy) og datamængder (500 petabyte), men også de videnskabelige målsætninger: mørkt stof, mørk energi, Mælkevejens struktur og solsystemets dynamik. Et særligt fokus er på de transiente objekter og den automatiske advarselsinfrastruktur, som i realtid udsender 10 millioner notifikationer pr. nat. Artiklen nævner også Danmarks rolle i projektet og udviklingen af et lokalt datacenter. Dette er en must-read for alle med interesse i observationel kosmologi og big data i astrofysikken.