Kvark-gluon plasma i det tidlige univers - Gaardhøje, Jens Jørgen (KVANT, 2010)
Kort efter Big Bang befandt universet sig i en ekstrem tilstand, hvor temperaturer og energitætheder var så høje, at protoner og neutroner endnu ikke kunne eksistere som bundne partikler. I stedet bestod stoffet af et kvark-gluon plasma – en tæt suppe af frie kvarker og gluoner. Artiklen forklarer den fysiske baggrund for denne tilstand og beskriver, hvordan man i moderne partikelacceleratorer forsøger at genskabe forhold, der minder om universets første mikrosekunder. Der gives en introduktion til de eksperimentelle metoder, der anvendes i tunge ionkollisioner, samt hvordan disse resultater kan give indsigt i stærk vekselvirkning og kvantekromodynamik ved ekstreme energier. Artiklen forbinder dermed kosmologi og partikelfysik i en fælles fortælling om universets tidligste udvikling. For læseren giver den et fascinerende indblik i, hvordan laboratorieforsøg på Jorden kan kaste lys over fysikken i universets allerførste øjeblikke.