Universet bliver mørkere og mørkere - Riemer-Sørensen, Signe; Davis, Tamara (KVANT, 2010)
Observationer af fjerne supernovaer og galakser har vist, at universets udvidelse accelererer. Denne overraskende opdagelse peger på eksistensen af mørk energi – en endnu ukendt komponent, der dominerer universets energibudget. Artiklen forklarer den kosmologiske evidens for mørk energi og beskriver, hvordan dens tilstedeværelse påvirker universets langsigtede udvikling. Der diskuteres forskellige scenarier for universets fremtid, afhængigt af mørk energis egenskaber og dynamik. For fysikere er spørgsmålet om mørk energi et af de mest fundamentale problemer i moderne kosmologi, fordi det berører både gravitation, kvantefeltteori og universets skæbne. Artiklen giver en tankevækkende introduktion til, hvordan universet gradvist kan blive mørkere og mere tomt, efterhånden som den kosmiske ekspansion fortsætter.