Generel relativitet: Træk af udviklingen 1920-1970 - Kragh, Helge (KVANT, 2015)
Artiklen giver en historisk oversigt over udviklingen af Einsteins generelle relativitetsteori fra omkring 1920 til 1970. Den beskriver teoriens tidlige eksperimentelle udfordringer, herunder gravitationel rødforskydning, gravitationsbølger og gravitationel linseeffekt, samt dens rolle i kosmologien. Artiklen viser, hvordan generel relativitetsteori i flere årtier havde en marginal position i fysikken, men fik en markant renæssance fra 1950’erne og 1960’erne gennem nye eksperimenter, konferencer, astrofysiske observationer og fremkomsten af relativistisk astrofysik.