Kosmiske forstørrelsesglas - Grillo, Claudio; Christensen, Lise; Hjorth, Jens (KVANT, 2015)
Gravitationslinser er blandt de mest elegante manifestationer af almen relativitet, og denne artikel udfolder deres fysik med imponerende klarhed. Læseren introduceres til, hvordan massive galaksehobe krummer rumtiden og dermed fungerer som naturlige teleskoper, der forstørrer fjerne objekter. Artiklen går videre end den klassiske beskrivelse og viser, hvordan linseeffekter bruges til at kortlægge mørkt stof og teste kosmologiske modeller. Der gives konkrete eksempler på observationer, herunder tidsforsinkelser i linsede kvasarer og forudsigelser af supernovaers gentagelse. For fysikeren er det særligt interessant, hvordan observationer kobles til præcise modeller af massefordeling og rumtidsgeometri. Artiklen demonstrerer overbevisende, hvordan relativitetsteorien er et aktivt værktøj i moderne astrofysik – ikke blot en teoretisk konstruktion. Abstrakt er AI-Genereret.