VAMB – et værktøj til vedligeholdelse af astronauters psyke - Thomsen, Per Lundahl (KVANT, 2024)
Når Jorden kun er en prik, og Cupola ikke er en mulighed, hvad så med psyken? Med Huginn-missionen som case, introducerer artiklen det danske VAMB-projekt, som undersøger brugen af Virtual Reality (VR) som psykologisk støtte for astronauter. Vi følger både den teknologiske udvikling, de fysiologiske begrænsninger i vægtløs tilstand, og de specifikke designvalg bag eksperimentet. Artiklen er teknisk velfunderet og demonstrerer, hvordan accelerometre og gyroer i VR-briller normalt er afhængige af tyngdefeltet, hvilket VAMB elegant løser via ekstern tracking. Andreas Mogensens egne tests og feedback dokumenteres, og VAMB beskrives som det første VR-system, der fungerer stabilt i længere tid i mikrogravitation. Artiklen peger på fremtidige anvendelser i både rum og jordisk psykiatri, og er et fremragende eksempel på, hvordan teknologi og sundhedsvidenskab kan konvergere i rumalderen.