Om nøjagtighed og opløsningsevne - Høg, Erik (KVANT, 2024)
Erik Høg korrigerer en almindelig misforståelse om, at den optiske opløsningsevne skulle sætte grænsen for præcision i astrometriske målinger. Han gennemgår skarpt distinktionen mellem opløsning (λ/D) og målenøjagtighed (σ ∝ λ / (πD√N)) og viser, at det menneskelige øje og tidlige kikkerter kunne måle positioner med en nøjagtighed langt under deres opløsningsevne takket være mange fotoner og god teknik. Artiklen sætter også fokus på statistisk signalbehandling i moderne astrometri og gør op med idéen om, at fx Tycho Brahes målinger skulle være begrænset af øjets opløsning. Et kort svar fra Jens Højgaard Jensen erkender fejlen og roser genreformen som lærerig.