Kan nanopartikler detektere kræft? - Jessen, Simon Peter Slot (KVANT, 2024)
Positron Emissions Tomografi (PET) er allerede en hjørnesten i kræftdiagnostik, men potentialet for forbedring ligger i fysikken bag scintillation. Artiklen gennemgår detaljeret, hvordan forbedret tidsopløsning – den såkaldte Coincidence Time Resolution (CTR) – kan føre til "rekonstruktionsløs PET", hvor hvert henfald giver et brugbart datapunkt. Fokus er på nanoplader af CdSe/CdS, som med deres exciton-baserede luminescens og strukturelle egenskaber lover hurtigere og kraftigere lysudsendelse. Artiklen forklarer z-scan-metoden til bestemmelse af Light Yield og non-linear quenching uden brug af ioniserende stråling, hvilket er centralt for karakterisering af nanopartikler. Resultaterne er foreløbige, men lover godt – og artiklen er et fremragende eksempel på, hvordan materialefysik og sundhedsteknologi konvergerer.