Den Internationale Rumstation og Danmark – Anden del: kæmpelyn, kameraer og jordskin - Oxborrow, Carol Anne (KVANT, 2024)
Andreas Mogensens rumture bliver her en anledning til at beskrive banebrydende dansk rumforskning fra ISS. Med levende beskrivelser af Thor-eksperimentets observationer af blue jets, red sprites og corona-udladninger i stratosfæren dokumenteres unikke resultater, herunder synkronisering mellem blå-udladninger og elektrisk aktivitet i tropiske uvejr. Fokus er også på teknologisk innovation: et kompakt neuromorfisk kamera, der muliggør bedre end millisekunds-opløsning med lav datastrøm blev brugt til Thor-Davis projektet. Derudover præsenteres Andreas Mogensens "jordskin"-projekt, der måler Jordens reflektivitet ved at observere det svage lys på Månens mørke side. Artiklen viser samspillet mellem partikelfysik, atmosfærefysik og rumteknologi på højeste niveau.