Korrespondens mellem Doppler- og Compton-effekt - breddeopgave 78 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2018)
Denne breddeopgave undersøger sammenhængen mellem Doppler- og Compton-effekten i forbindelse med temperaturmålinger i plasma. Ved at analysere elastisk spredning af laserlys fra bevægelige partikler vises, at frekvensforskydningen kan forstås som en Doppler-effekt, hvor bredden af frekvensfordelingen afhænger af partiklernes hastighedsfordeling. Gennem ækvipartitionsprincippet kobles dette til temperaturen, og det fremgår, at lettere partikler giver større målbar effekt. Opgaven konkluderer derfor, at refleksion fra elektroner giver en mere præcis temperaturbestemmelse end fra ioner.