Elektrostatisk vægt - breddeopgave 40 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2010)
Denne breddeopgave analyserer en elektrostatisk vægt, hvor en masse balanceres af kræfter mellem ladede kondensatorplader. Ved at anvende Gauss’ lov bestemmes det elektriske felt mellem pladerne, og herfra udledes kraften mellem dem som proportional med kvadratet af ladningen. Opgaven viser, hvordan ligevægt mellem elektrisk kraft og tyngdekraft giver en sammenhæng mellem massen og ladningen. Samtidig fremhæves betydningen af korrekte fysiske antagelser og modellering i elektrodynamiske problemstillinger.