Den Internationale Rumstation og Danmark – Tredje Del: Lynjægeren ASIM - Oxborrow, Carol Anne (KVANT, 2024)
ASIM-eksperimentet på ISS er kronen på værket i en mangeårig dansk forskningstradition inden for atmosfærisk elektricitet højt i atmosfæren. Carol Anne Oxborrow tager os med bag kulisserne på denne DTU-ledede mission, hvor nye røntgen- og gammastrålingsdetektorer blev anvendt til at observere “kæmpelyn” – herunder røde feer, blå stråler og de ekstremt energirige TGF’er (Terrestrial Gamma Flashes). Artiklen formidler på engagerende vis, hvordan ASIMs data afslører komplekse koblinger mellem lyn og elektromagnetiske fænomener i de højere atmosfæriske lage – og hvordan gammastråling fra magnetarer langt uden for Solsystemet tilfældigt kunne måles med eksperimentets højenergi detektor. Vi får et fascinerende indblik i rumforskningens tekniske og videnskabelige realiteter – fra optiske fotometre med 10 μs tidsopløsning til sandsynlighedskort for røntgen fotonhits. ASIM viser, hvordan et målrettet eksperiment med høj tidsopløsning kan løfte sløret for ultrakorte, men energitunge fænomener i Jordens atmosfære samt universet længere ud.