Landskoordinaterne - Kahl Kristensen, Leif (KVANT, 2024)
En teknisk og dybdegående analyse af de danske landkoordinatsystemer og deres historie – med særlig fokus på overgangen fra S34 til UTM og den politiske kamp om kortprojektioner. Leif Kahl Kristensen dokumenterer, hvordan det gamle S34-system kunne være forbedret med simple transformationer, men i stedet blev redefineret med 210 højereordens koefficienter, som gjorde koordinatsystemet uhåndterligt over store afstande. Med skarpe bemærkninger til beslutningstagere og referencer til lokalgeodæsi, affinitetstransformationer og tektoniske pladebevægelser får vi et indblik i, hvordan teknisk præcision og administrative beslutninger ikke altid følges ad. Artiklen viser med stor faglig autoritet, hvordan vi kan – og bør – tænke smartere om kort, koordinater og samfundets digitale infrastruktur.