Hanna Adler og Kirstine Meyer: De første kvindelige fysikere i Danmark - Jacobsen, Anja Skaar (KVANT, 2025)
Anja Skaar Jacobsen dykker dybt ned i de fascinerende liv og karrierer hos to pionerer: Hanna Adler og Kirstine Meyer – de første kvindelige fysikere i Danmark. Artiklen giver både en samfundshistorisk kontekst og en personlig beskrivelse af de to kvinders videnskabelige og pædagogiske virke. Kirstine Meyer var ikke blot den første danske kvindelige dr.phil. i fysik, men også en banebrydende fysikhistoriker, mens Hanna Adler revolutionerede det danske skolesystem med sin fællesskole, hvor piger og drenge blev undervist sammen. Artiklen bygger på originale kilder og viser, hvordan deres livsværk både var dybt rodfæstet i samtiden og langt forud for den. Et højdepunkt er de detaljerede beskrivelser af kvindernes studietid ved Københavns Universitet og deres møde med det akademiske miljø, der – med få undtagelser – tog overraskende positivt imod dem. Denne artikel er ikke blot en historisk rekonstruktion, men et stykke inspirerende videnskabshistorie, der minder os om, hvor meget der stadig er at lære af fortidens uforfærdede fysikere.