Træk i togvogne - breddeopgaver 22 og 23 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2005)
Denne breddeopgave analyserer kræfterne i et godstog ved at anvende Newtons 2. lov på forskellige systemafgrænsninger. Ved at betragte henholdsvis hele toget og de bagerste vogne vises det, at trækket mellem to specifikke vogne er en fjerdedel af trækket fra lokomotivet. Opgaven demonstrerer, at resultatet er uafhængigt af, om toget accelererer, kører med konstant fart eller bevæger sig op ad bakke. Centralt i løsningen er evnen til at vælge hensigtsmæssige systemer, hvilket fremhæves som en væsentlig fysikkompetence.