Dykkerklokke - breddeopgave 21 og 22 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2005)
Denne breddeopgave analyserer, hvor højt vandet står i en dykkerklokke ved neddykning ved hjælp af simple tryk- og gaslove. Ved at kombinere hydrostatisk tryk med Boyles lov vises, hvordan luftens volumen reduceres under stigende tryk, hvilket bestemmer luftens højde i klokken. Opgaven illustrerer også betydningen af geometrien, idet formen af klokken påvirker forholdet mellem volumen og højde. Derudover diskuteres forskellen mellem isoterm og adiabatisk sammentrykning samt samspillet mellem fysik- og matematikkompetencer i problemløsning.