Inge Lehmann – seismologiens pioner - Jacobsen, Anne Lif Lund (KVANT, 2025)
Inge Lehmann ændrede vores forståelse af Jordens indre – og gjorde det som en enestående kvindelig forsker i et mandedomineret felt. Lif Lund Jacobsen, en af verdens førende Lehmann-eksperter, tegner et stærkt portræt af Lehmanns liv, forskning og internationale betydning. Artiklen gennemgår hendes opdagelse af den faste indre kerne i 1936 og introduktionen af Lehmann-diskontinuiteten i 1964, samt hendes rolle i atomprøvesprængningsovervågning under den kolde krig. Gennem et rigt arkivmateriale og detaljeret historisk analyse fremstår Lehmann som en videnskabelig autoritet og diplomatisk aktør. Artiklen viser også, hvordan dansk seismologi voksede fra hendes hånd – et netværk, der stadig eksisterer. Et både teknisk solidt og biografisk rørende portræt af en af fysikkens helt store navne i dansk sammenhæng.