Vipning af flyvemaskine og diskussion af relativistisk tyngdepunktsforskydning - breddeopgave 20 og 21 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2005)
Denne breddeopgave analyserer, hvorfor en flyvemaskine vipper ved kursændring, og hvordan vippevinklen hænger sammen med bevægelsen. Ved at opløse opdriftkraften vises det, at den vandrette komponent leverer den nødvendige centripetalkraft til at ændre retning, hvilket giver en simpel sammenhæng mellem hældning, hastighed og kurveradius. Artiklen suppleres med en diskussion af relativistisk tyngdepunktsforskydning, hvor klassiske og relativistiske betragtninger sammenlignes. Opgaven illustrerer forskellen mellem kausale og lovbaserede (nomologiske) forklaringer i fysik.