Horisontens afstand og skatteprocenter - breddeopgave 12 og 13 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2003)
Denne breddeopgave kombinerer fysik og matematik gennem to problemstillinger: bestemmelse af horisontens afstand og beregning af den samlede beskatningsprocent. Ved hjælp af simpel geometri udledes en approksimation for afstanden til horisonten som funktion af højden over jordoverfladen. I den anden del opstilles en model for, hvordan forskellige skatter og afgifter tilsammen påvirker den effektive beskatning. Opgaven illustrerer, hvordan idealisering og matematisk modellering kan anvendes på både fysiske og samfundsrelaterede problemstillinger.