Breddeopgaver nr. 9, 10 og 11 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2002)
Denne breddeopgave behandler effekter af Jordens rotation gennem konkrete eksempler som vandstandsforskelle i Storebælt og trykvariationer på skinner fra hurtigtkørende tog. Ved anvendelse af corioliskraften analyseres, hvordan bevægelse i et roterende referencesystem påvirker både væsker og faste legemer. Opgaverne viser størrelsesordener for disse effekter og giver indsigt i, hvordan rotationskræfter spiller ind i praktiske situationer. Derudover ledsages løsningerne af didaktiske kommentarer om forståelsen og formidlingen af corioliskraften i fysikundervisning.