Overfladespænding – breddeopgave 112 og 113 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2024)
Jens Højgaard Jensen leverer endnu et stærkt bidrag i sin serie om breddeopgaver i fysik. Denne gang handler det om vanddråbers svingninger og det maksimale ladningsniveau, før de eksploderer – set gennem dimensionsanalyse. Med en klar og metodisk tilgang viser han, hvordan fysiske størrelser som overfladespænding, densitet og ladning fører til skaleringslovene for hhv. svingningstid og ladningsgrænse. Artiklen fungerer både som fagligt eksempel og som undervisningsdidaktisk refleksion, hvor vigtigheden af dimensionsanalyse som kompetence fremhæves. Velegnet som inspiration for undervisere og studerende på gymnasie- og universitetsniveau.