Boltzmannfaktoren – breddeopgave 107, 108, 109 og 110 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2024)
Denne artikel er både en samling klassiske fysikopgaver og en dybt refleksiv didaktisk kommentar. Med udgangspunkt i Boltzmannfaktoren vises, hvordan den samme eksponentielle form optræder i alt fra magnetiske enkeltdomænepartikler til viskositet og damptryk. Forfatteren understreger, at den egentlige styrke ved Boltzmannfaktoren ikke blot ligger i matematikken, men i den heuristiske indsigt den giver i fysiske processer med energibarrierer. Artiklen diskuterer også forskellen på klassisk og kvantestatistik, og hvordan opgaverne tjener til at fremme begrebsforståelse snarere end regnefærdighed. Afslutningen byder på en ny breddeopgave (nr. 111), som læserne opfordres til at tænke over.