Tycho Brahe – breddeopgave 106 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2023)
Med udgangspunkt i Tycho Brahes imponerende målenøjagtighed – trods fraværet af teleskop – diskuterer artiklen, hvor tæt han kom på den teoretiske grænse for øjets opløsningsevne. Opgaven undersøger diffraktionsgrænsen for synligt lys og sætter Brahes præstationer i et fysisk-kvantitativt perspektiv. Der trækkes også didaktiske linjer til fysikundervisning, hvor Brahes målinger og tolkninger bruges til at illustrere videnskabelig metode og fortolkningsvalg. Artiklen forbinder klassisk astronomi, optik og undervisningsmetode i en skarpt formuleret analyse, som er relevant for fysikere med interesse for observationsteknik og videnskabshistorie.