Modstand – Breddeopgave 102 og 103 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2023)
Hvordan beregner man modstand i en hul kugle? Og hvorfor er varmeledning og strømledninger egentlig matematiske søskende? I denne artikel præsenterer Jens Højgaard Jensen løsningen på to simple, men dybt lærerige breddeopgaver fra RUCs fysikuddannelse. Artiklen er samtidig en perle af didaktisk refleksion og viser, hvordan “eksemplarer” i fysik – som harmoniske oscillatorer og Laplace-ligninger – udgør den tavse rygrad i vores fagsprog. En inspirerende artikel for undervisere og studerende, der vil forstå, hvordan fysisk tænkning formes – og hvorfor “problem søges”-tilgangen er så karakteristisk for fysik.