Ventilator – breddeopgave 101 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2023)
Hvor meget betyder ventilatorens størrelse og rotationshastighed for dens strømforbrug? Med imponerende pædagogisk klarhed viser Højgaard Jensen, hvordan man med dimensionsanalyse kan nå frem til en formel, der afslører kraftfulde sammenhænge uden brug af ligninger fra førsteprincippet. Artiklen er både en øvelse i fysikdidaktik og et eksempel på, hvordan enkle matematiske værktøjer kan give dybe fysiske indsigter. Et must-read for alle, der underviser – eller elsker at tænke som fysiker.