Benzinforbrug og covidsmitte – breddeopgave 91 og 92 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2021)
Hvordan relaterer man benzinforbrug til kvadratet på hastigheden, og hvordan afhænger en dråbes svævetid i luft af dens størrelse? Disse to tilsyneladende enkle spørgsmål åbner for en dyb fysikdidaktisk refleksion i Jens Højgaard Jensens artikel. Han analyserer, hvordan man gennem dimensionsanalyse og intuitive argumenter kan nå frem til kvantitative vurderinger – uden nødvendigvis at kende hele den avancerede teori. Artiklen er ikke kun en løsning på to fysikopgaver, men også et didaktisk manifest for, hvordan vi kan undervise i fysik med fokus på fysisk intuition og analyse. Relevansen til virkeligheden – CO₂-udledning og smittespredning – gør opgaverne velegnede til både universitet og gymnasieundervisning. En skarp og tankevækkende artikel for fysiklærere og studerende.